Du er her
Forside > Kirurgi > Om åreknude symptomer og støttestrømper

Om åreknude symptomer og støttestrømper

Åreknuder

Rigtig mange danskere rammes af åreknuder, og der er derfor ikke noget unormalt i det, men for mange danskere er åreknuder stadig til stor gene, hvorfor det er rart at vide, hvilke åreknude symptomer man skal holde øje med, hvordan åreknuder og støttestrømper er forbundet og eventuelt hvad udsigten af, hvis man er ramt af åreknuder. Dette vil blive besvaret i følgende indlæg.

Det er vigtigt når man snakker om åreknuder at skelne mellem de forskellige slags. Der findes to former og dette har også betydning for hvilke åreknude symptomer man skal kigge efter samt, hvordan disse skal behandles. F.eks. findes der de primære, der rammer ca. 15-30 procent af den danske befolkning, selv om der er lidt flere kvinder, der rammes, end der er mænd. Dette skyldes, at man ofte vil opleve symptomer på åreknuder efter graviditeten, men der er også en generel sammenhæng mellem åreknude symptomer og alder samt BMI.
De sekundære åreknuder derimod vil oftest forekomme i forbindelse med blodpropper og allerede så hurtigt som et par år efter blodproppen, vil man kunne ane åreknude symptomer. Symptomerne skyldes ganske enkelt at blodproppen øger blodtrykket i venerne, og dette er med til at nedsætte udvekslingen mellem nærings- og affaldsstoffer i blodkarrene, hvilket i sidste ende kan resultere i åreknuder.

Hvordan ses symptomer på åreknuder?

En af de åreknude symptomer som er vigtigst at holde øje med er, hvis huden på enten ankel eller skinneben ændrer sig til en mørkere farve, hvis der opstår sår på de omtalte områder, eller hvis man oplever længere hævelse. I så fald er det et godt tidspunkt at gribe ind mod sine åreknuder, der med relativt simple midler i hvert fald kan nedtones. En af disse måder er blandt andet at påføre sine åreknuder støttestrømper.

Hvordan afhjælpes åreknuder af støttestrømper?

Støttestrømper til åreknuder kan faktisk være en meget effektiv – og ikke særlig omkostningstung – måde at mindske sine symptomer på åreknuder. Støttestrømpe – også kendt som kompressionsbind – hjælper netop ved at lægge et kompres omkring åreknuderne, hvilket gør, at de hjælper pumpefunktionen i benene, hvilket gør, at blodet lettere har mulighed for at finde tilbage til hjertet. Som nævnt i forrige afsnit kan det netop være efter blodpropper, at åreknuder har størst tendens til at opstå, da de forhindrer blodet i at cirkulere frit.

Forskellige klasser af støttestrømper

Der findes flere forskellige klasser af åreknude støttestrømper, og det er derfor vigtigt at få konsultation fra en læge eller specialist til at vurdere, hvilken der er den rigtige for ens åreknude symptomer.

Klasse 1: Dette er en lettere tyk støttestrømper, der blot yder let støtte til venerne (15-20 mmHg)

Klasse 2: Dette er en tyk støttestrømpe, der er elastisk og derfor yder bedre støtte end klasse 1 (24-32mmHg)

Klasse 3: Her har vi en tyk gummistrømpe, men denne type bruges kun mod alvorlige åreknude symptomer eller andre lidelser, hvor der er brug for at øge blodomløbet (35-45mmHg)

Hvis man døjer med åreknuder, kan man købe støttestrømper på det lokale apotek, hos Matas, bandagister eller hos Kirurgen.dk, der også har speciale inden for at diagnosticere symptomer på åreknuder og vælge den rigtige støttestrømpe til åreknuder.

Gem

Top