Du er her
Forside > Gastronomi > Mad & Vin > Indisk restaurant – Hvad finder man typisk på menuen?

Indisk restaurant – Hvad finder man typisk på menuen?

indisk restaurant

Indisk mad er efterhånden blevet til en populær spise i Danmark, og derfor findes der mange indiske restauranter rundt omkring landet. Dette er sket som en naturlig konsekvens af globaliseringen, som ligeledes har medbragt mange andre asiatiske køkkener til Danmark – især i København. Faktisk er der efterhånden ikke et udenlandsk køkken som ikke repræsenteret blandt valgmulighederne. Det betyder, at man har mange valgmuligheder, men ligeledes at danske restauranter bliver færre og færre. Spørgsmålet der vil blive forsøgt at blive besvaret i dette indlæg er: Hvad kan man spise på en indisk restaurant?

 

Forskelle på nord og syd

Valgmulighederne på en indisk restaurant kan variere, da der kan være en forskel på nord- og sydindisk madlavning. Derfor vil der først blive taget udgangspunkt i de basale forskelle, så hvis du skulle få lyst til indisk mad, er du bedre klædt på til at vælge et sted.

 

I norden er mange af retterne baseret på hvede (brød) og karry. Mange af de retter som man finder på danske restauranter – fx naan, roti og samosaer – stammer fra det nordindiske køkken. Af krydderrier og spices er det mest anvendte Garam Masala. En middag fra dette område vil typisk slutte med en kop chai te.

 

I syden er mange af retterne baseret på ris, linser og gryderetter. På indiske restauranter i Danmark vil der ofte være tale om retter som dosa, idli og huli. Deres fortrukne krydderi er Huli Sambar, og man vil typiske slutte en sydindisk middag af med en speciel kaffe.

 

 

Indisk restauranter tilpasset vesten

Selvom mange af de indiske restauranter vil påstå, at de følger traditionelle opskrifter, er der ingen tvivl om, at langt de fleste har tilpasset deres menu til lokalbefolkningen. Stærkheden af maden vil de fleste steder være væsentligt nedsat, da vi danskere slet ikke vant til samme mængde chili. Det har naturligvis en indflydelse på smagen, men for de fleste er det en god ændring – ingen ønsker en brændende mund.

 

Dette kan dog også betyde, at velkendte retter som butter chicken smager anderledes end hvis du smager den i Indien. Der findes dog nogle indiske restauraunter som er meget traditionelle – fx Kashmir. De lægger nemlig stor vægt på traditionerne, da de ønsker at give en autentisk madoplevelse.

 

Populære retter

Her er nogle eksempler på retter, som du ofte vil finde på en indisk restaurant:

 

Butter chicken: Muligvis den mest populære indiske ret, og du vil formentlig finde den på samtlige indiske restauranter. Som man kan høre på navnet, så er den baseret på smør og kylling. Kyllingen marineres i yoghurt i lang tid og sættes derefter i ovnen. Saucen er en blanding af smør, tomat og forskellige krydderier, som til sidst bliver blandet med kyllingen.

 

Dhal: Dette er en slags suppe som er baseret på bælgfrugter – især linser. Typisk vil man blande det sammen med en masse krydderier og give den en lang kogetid. Den fungerer godt som både hovedret og tilbehør.

 

Naanbrød: Dette er vel nok Indiens mest velkendte brød og fungerer super godt som tilbehør til en karryret. Det bliver ofte anvendt som et alternativ til ris.

 

Indisk middag i København

Hvis du gerne vil have en lækker indisk middag, så bør du besøge Kashmir Indisk Restaurant. De har mange års erfaring indenfor restaurationsbranchen og lægger en stolthed i at bruge de traditionelle opskrifter. De har to indiske restauranter, hvor den ene findes på Østerbro og den anden i Køge. På Østerbro kan man både spise på restauranten og tage det med hjem, mens de i Køge kun tilbyder takeaway.

 

Top