Falske nyheder – fake news. Har du styr på, hvad det er?

Fænomenet falske nyheder, eller fake news, slog for alvor igennem i forbindelse med det amerikanske præsidentvalg i 2016, der stod mellem Donald Trump og Hillary Clinton.

Som bekendt gik Trump sejrrigt ud af valget. Det er af mange blevet tilskrevet hans strategiske brug af falske nyheder. Falske nyheder, fake news, betyder, at man bevidst udgiver nyheder, der er usande, med henblik på at drage økonomiske eller politisk fordel af dette. I denne sammenhæng publicerede Trump-lejren under valgkampen en lang række falske nyheder, der alle havde til formål at sætte Hillary Clinton og andre, typisk demokratiske, politikere i et dårligt lys.

Trump brugte især Twitter til at udbrede forskellige konspirationsteorier, der alle havde til formål at stille hans konkurrenter til præsidentembedet i et dårligt lys. Fx tweetede fx, at Ted Cruz’ far havde været involveret i snigmordet på J.F. Kennedy, at Obama ikke var født i USA (hvilket han senere trak tilbage igen), og at klimaforandringer er rent opspind.

I et tweet har Garri Kasparov – russisk politiker og stormester i skak – udtrykt ganske præcist, hvad faren ved fake news er: ”Hvis du kan overbevise folk om, at sande nyheder er falske, bliver det lettere at overbevise dem om, at dine falske nyheder er sande.”

Falske nyheder: Kan det bekæmpes?

Falske nyheder – eller fake news – opretholdes bl.a. af Facebook og Google, som er med til at skabe såkaldte ”ekkokamre”, som betyder, at brugeren bliver ved med at præsenteres for nyheder inden for samme interessefelt, hvorved vedkommende aldrig præsenteres for nye typer indhold. Er brugeren først blevet præsenteret for falske nyheder eller fake news, vil vedkommende blive ved med dette – og det bliver pludselig svært at skelne skidt fra kanel.

De algoritmer, som Facebook og Google er bygget op omkring, er med andre ord guf for distributører af falske nyheder. Skal fake news bekæmpes, kræver det altså, at Google og Facebook, som i høj grad er en del af problemet, bidrager til at løse problemet. Det kræver omfattende ændringer i deres algoritmer. Ændringer, der modarbejder dannelse af ikke kun ekkokamre, men også ”søgeforslag” og ”relaterede søgninger” i Google, som understøtter udbredelse af fake news.

Google er nemlig blevet anklaget for at udbrede ekstremistiske synspunkter. I slutningen af 2016 gav en søgning på ”did the holocaust happen” som første søgeresultat et link til den racistiske hjemmeside Stormfront. På denne side benægtes det, at Holocaust overhovedet fandt sted. Derudover er Google blevet kritiseret for at give autofill-forslag, der promoverer idéen om, at klimaforandringer er en myte.

Fake news kan altså godt bekæmpes. Men det kræver en omfattende indsats fra tech-mastodonter som Facebook og Google, som med deres algoritmer er med til at gøde jorden for de falske nyheder.

Fake news: ATAK kan hjælpe med at bekæmpe dem

Virksomheden ATAK udfører såkaldt Online Reputation Management (ORM). Gennem et eller flere ORM-forløb bearbejder, overdøver, begraver og fjerner stedet dårlig og negativ omtale med positiv omtale og positivt indhold. Virksomhedens opgave er således at gøre den dårlige omtale og det uønskede indhold – fx i form af falske nyheder eller fake news – fra søgemaskinernes indeks mindre synligt i søgeresultaterne, i en sådan grad at den dårlige omtale ikke længere vil påvirke virksomhedens brand eller online omdømme.